Hva er 585 gull?

ludvig
24.05.2021
324 Visninger
585 gull smykke ring

Når kjøper gull og smykker, vil du finne et finhetsstempel plassert på gullet. Dette er stempel som forteller deg at gullet er ekte, og hvor mange gullprosent stykket innebærer. Et av disse stemplene er 585, den mest vanlige gull karaten vi har i Norge.

Stempelet vil være annerledes på smykker og gull kjøpt i Norge og i utlandet. Dette skyldes at vi har forskjellige lover knyttet til gullstempling. I denne artikkelen tar vi deg gjennom hva stemplingen betyr og hvordan du oversetter utenlandsk karat til norsk gull stempling.

Hvor mange karat er 585 gull?

I Norge måles gull etter gullprosent, og det ikke tillatt å angi karatens finhet. Derfor bruker vi tusendeler, eller promille. Stempelet viser oss hvor mange tusendeler av metallet som faktisk er gull, eller et edelmetall.

Dersom et smykke eller gull er stemplet med 5858, betyr dette at innholdet av gull er 585 tusendeler (promille) – altså 585/1000. Den resterende delen er legeringsmetall. I Norge er det 585 og 750 som er de mest vanlige stemplene. Det er ikke lov å stemple gull med en lavere finhet enn 585 som rent gull.

585 tilsvarer 14 karat, mens 750 tilsvarer 18 karat. I utlandet bruker de ikke alltid den samme stemplingen som vi gjør i Norge. Her vil du som regel finne stemplinger som 8k, 9k, 14k og 18k. Dersom du kjøper et smykke under 14 karat i utlandet, må du merke deg at dette ikke regnes som ekte gull i Norge.

Da vi ikke stempler en lavere finhet enn 585 i Norge, vil ikke et smykke under 14 karat regnes som et gullsmykke etter de gjeldende standardene i Europa. Gull er et mykt metall, og jo mindre gullsmykket har, desto hardere vil det være.

gullsmed

En gullsmed kan sjekke hvor mange karat gullet er.

Hvorfor stempler vi gull?

Gull stemples av flere grunner. I første omgang vil stemplingen gi en indikasjon på hvor stor andel av smykket som faktisk er gull, og hvor mye som er legeringsmetall. Stempling skjer også på varer av stål, jern og sølv, og gir oss en ansvars-merking for opphavet av produkter.

Stemplingen kan si oss hvor metallet stammer fra, hvem som har designet og produsert varen. I tillegg vil stemplet fungere som en garanti-merking for at gullet holder riktig finhet og lødighet i legeringen. Med et stempel sikrer du at forholdet mellom edelt metall og legering.

Hvorfor legerer vi 585 gull?

Legering skjer av flere grunner, men er i hovedsak en teknikk som brukes for å gjøre gull mer motstandsdyktig. Gull er nemlig et svært mykt metall, og kan enkelt bøyes og formes. For at metallet skal kunne forbli i en form og skape smykker, må andre metaller tilsettes.

Vi ser ofte at kobber, sølv og palladium er vanlige kombinasjoner. Når billigere metaller tilsettes, blir også prisen på gullet lavere. Men det gjør også produktet hardere og gullet får en økt slitestyrke. Legering skjer dersom gull skal brukes til tanntekniske formål, smykker, mynter, elektriske kontakter og bruksgjenstander.

Legering blir også brukt dersom vi skal endre fargenyansen eller strukturen på gullet. Hvitt gull og roségull er populære typer gull, men dette finnes ikke i naturen. For å skape spennende farger som for eksempel roségull, må det tilsettes kobber og sølv.

For å kunne skap hvitt gull, et populært valg til forlovelsesringer og gifteringer, må både sølv, palladium og platina tilsettes for å gi gullet en blekere farge. Legering er viktig for at smykkene våre skal vare lenger, og stemplingen forteller oss hvor mye av produktet som er gull og hvor mye som er legeringsmetaller.

gull legering 585

Gull legering er en kjemisk prosess

Hvor mye er 585 gull verdt?

Det finnes ikke et fasitsvar på hvor mye 585 gull er verdt, dette styres av gullprisen. Prisen på gull styres igjen av andre faktorer, som for eksempel verdensøkonomien. Selv om prisene endrer seg fra dag til dag, følger gullprisen alltid den internasjonale standarden.

Ofte er det en uro i markedet som fører til at gullprisen stiger. Da ser vi ofte at investorer gjør tyngre investeringer og kjøper mer gull. Når etterspørselen er høy, vil også gullprisene stige. Men hvis investorer føler seg trygge og slutter å kjøpe, vil gullprisene synke.

For å finne ut hvor mye ditt gull er verdt, kan du bruke en kalkulator på nett eller ta gullet med til en gullsmed. Her vil du også få muligheten til å teste om gullet er ekte, og gullsmeden kan gjøre en syretest for å finne ut hvor mye karat smykket ditt er. Disse tallene og dagens gullpris, gir deg det endelig svaret på hvor mye ditt gull er verdt.

 

 

 

Forfatter ludvig