Hva er legering?

ludvig
24.05.2021
51 Visninger
Legering gull

Vi har mange forskjellige typer gull i Norge. Når du kjøper et gullsmykke, kan som regel velge mellom gult gull, hvitt gull eller roségull. Gult gull kaller vi for tradisjonelt gull, og dette finnes i naturen. De to sistnevnte formene for gull gjør ikke det, men skapes av legering.

Når vi legerer grunnstoffer, kan vi skape unike egenskaper og strukturer i metallet. Legering betyr enkelt at vi blander eller kombinerer flere metaller, for å skape ønsket farge, effekt, struktur eller egenskap. Vi skal se nærmere på hva legering egentlig betyr og hvordan hvitt gull og roségull skapes.

Hvorfor legers gull?

Gull er et formbart, mykt, men svært kostbart materiale. Det er veldig sjeldent at gullet blir brukt i sin reneste form, da prisen på gull som regel er dyr. Ettersom gull er meget formbart, er det faktisk mulig å banke et flak på størrelse med en kvadratmeter, bare ved hjelp av ett enkelt gram.

Gull kan bankes delvis gjennomsiktig, selv om det er en varm gultone i sin rene form. Som oftest vil gult gull være tilsatt både kobber og sølv, som for eksempel 18 karats gull. Videre finner vi roségull og hvitt gull, hvilket er de mest vanligste formene for legering i smykker og ringer.

Legering blir gjort for å skape unike fargenyanser og for å gjøre gull billigere. I tillegg kan legering gjøre metallet mer slitesterk og øke hardheten, uten at dette påvirker gullets utseendet.

Hva er hvitt gull?

Hvit gull er en vanlig, og ikke minst populær legering. Denne typen gull blir skapt av enten to eller flere metaller, og er ikke noe som finnes i naturen. Vanligvis blir hvitt gull produsert ved å kombinere sølv, palladium og gull.

Det unike med hvitt gull, er at den dominerende gule fargen forsvinner. Her blir nemlig gullet sendt gjennom rhodinering, en prosess som skaper en lyser sølv-hvit farge. Rhodium-trekket som smykker utsiden av varen, vil slites ned etter hvert.

For å opprettholde den fine hvite fargen skapt av rhodiumsoverflaten, anbefales det at smykket rhodineres jevnlig. Dette kan du gjøre hos din nærmeste gullsmed. Du vil oppdage av stemplingen skjer på samme måte som med gult gull, og du finner de vanligste stemplene: 14k, 18l, 585 og 750.

Hva er roségull?

Roségull er igjen en fargenyanse og gulltype som ikke finnes i naturen. Dette er en legering av kobber, gull og i noen tilfeller sølv. Dersom du velger et smykke i roségull, vil gullet ha en vakker rosa nyanse. Legeringen blir hyppig brukt i smykker og klokker.

Dette er et spennende alternativ for de kresne, eller de som ønsker noe nytt og friskt i smykkeskrinet. Selv om roségull ikke er like utbredt som hvitt gull og gult gull, har legeringen utvilsomt økt i popularitet de siste årene.

Du får en karakteristisk farge som virkelig skiller seg ut. Den nøyaktige fargenyansen vil variere, fra en svak lys rosa til en dypere rød. Dette avhenger av hvor mye kobber som har blitt blandet inn i selve gullet. Roségull skal behandles, stelles, pusses og oppbevares på lik måte som tradisjonelt gult gull.

Gullkarat

Gullsmykker vil alltid være stemplet med et karat, som forteller deg hvor mye gull det finnes i legeringen. 1 karat vil si at vekten til gullets legering, tilsvarer 1/24 av hele vekten. Jo høyere karat, desto mere gull i smykket.

Gull er et mykt metall, og for å kunne forme smykker og kobber, må det blandes med andre metaller. Dette sikrer at gullsmykkene tåler mer slitasje og blir hardere.

Hvordan velge metall?

Spørsmålet om legering kommer ofte frem når vi ser etter smykker og ringer i gave. Hvilken legering du velger, vil avgjøre gullets farge. Valget er opptil deg, men i noen tilfeller er visse kombinasjoner mer populære.

Skal du for eksempel kjøpe en forlovelsesring, vil det mest vanlige valget være platina og hvitt gull. Dette skaper en fargenyanse som komplimenterer diamanter godt, særlig om diamanten har en høy faregrad.

Hvis diamanten har en noe lavere faregrad og hint av gule toner, anbefales det som regel at du velger roségull eller gult gull. Hvis smykket eller ringen ikke skal holde diamant, stein eller perler, velger du enkelt den fargenyansen du liker best.

Oppsummering

Legering er en prosess som kombinerer flere metaller, for å skape farger, nyanser og strukturer vi ikke finner i naturen. Med mindre du kjøper rent gull, vil gullsmykker som regel være legert til en viss grad.

Legering skaper de ettertraktede nyansene hvitt gull og roségull, samtidig som det kan gjøre smykkene mer motstandsdyktig. I tillegg blir gull billigere for den vanlige forbruker, det det tilsettes andre metaller som ikke koster like mye som rent gull.

 

 

Forfatter ludvig