Hvordan sjekke om gull er ekte i Norge?

ludvig
18.05.2021
56 Visninger

Dersom du ikke har kjøpt gullsmykket ditt selv, er det naturlig å undre seg over om gullet egentlig er ekte vare. Kanskje har du et smykke liggende fra en gammel kjæreste? Eller kanskje du har funnet et smykkeskrin i forbindelse med et arveoppgjør. Gull kan smeltes om til nye smykker, men da må du først være sikker på at gullet faktisk er ekte.

Det finnes mange måter å sjekke om gull er ekte i Norge. Noen tester kan du gjøre hjemme, mens andre krever en autorisert gullsmed. Hvis du lurer på om smykkene dine egentlig er ekte, bør du fortsette å lese videre. Vi viser deg hvordan du tester gullet på egenhånd.

Hvordan sjekke om gull er ekte hjemme?

Den raskeste og enkleste metoden for å sjekke gull, er å se etter et stempel. Alt av ekte gull skal ha et stempel, men tallene kan variere avhengig av om du har kjøpt smykket i Norge eller utlandet. I Norge bruker vi følgende stempler: 999, 916, 750, 585 og 375.

Dersom smykket har et av disse stemplene, sitter du mest sannsynlig på ekte gull. Disse stemplene blir også gitt til hvitt gull og roségull. Det er derfor ikke mulig å skille metallene fra hverandre, ved å kun se på stemplet.

Platina har også et stempel, 750, som ofte blir har bokstavene «pt» bak seg. Platina er dyrt metall og mange tilfeller vil disse smykkene være dyrere enn gull. Men dersom du har et gullsmykke som ikke er kjøpt i Norge, vil tallene se annerledes ut. Her er det nemlig vanlig å bruke kart-stempler: 24k, 22k, 18k, 14k og 9k.

Sjekk gullet hos gullsmeden

Du kan også ta med gullet til en gullsmed, for å sjekke om det er ekte. Her blir det gjort en syretest som avkrefter eller bekrefter smykket. Gull er nemlig det vi kaller for et edelt metall, og vil derfor være svært motstandsdyktig i kontakt med ulike typer syre.

Her bruker gullsmeden en prøvestein for å skrape av litt av smykket. Deretter blir metallet utsatt for syre. Hvis smykket er falskt, vil syren etse bort metallet. Dette skjer ikke dersom smykket er ekte.

Gullsmeden kan også identifisere hvor mange prosent, eller karat gull smykket inneholder. Da startes det gjerne med en svak syre, som bare ekte gull takler. Hvis smykket tåler denne syren, økes styrken i syre ved neste test. Jo mer syre smykket tåler, desto flere prosent gull består det av.

Vanligvis er det en gullprosent på 58,8 % som er mest vanlig i Norge. Dette utgjør en karat på 14. Det finnes også 18k, altså 75 % gullprosent i Norge, men dette er noe sjeldnere. Hvis du både vil teste om gullet er ekte, og finne ut hvor mange karat det er, lønner det seg å gå til en gullsmed.

Slik identifiserer du falskt gull

Av og til kan det enkleste alternativet være å sjekke om gullet er falskt. Hvis du ikke har tid til å gå til en gullsmed, og heller ikke finner et stempel, kan du sjekke smykket hjemme. Test om smykket eller gullet er magnetisk. Hvis det fester seg til en magnet, er det ikke ekte.

Du kan også bruke smak- og luktesansen for å identifisere smykket. Smaker smykket metallisk? Lukter gullet metallisk? Da er sjansene store for at smykket ikke er ekte. Ekte gull skal nemlig verken smake eller lukte noe. Pass på at du vasker smykket godt før du eventuelt putter det i munnen, mange bakterier samler seg på ringer, halskjeder, armbånd og øredobber.

Unngå skuffelser – sjekk gullet før du kjøper.

Slik sjekker du smykket:

  • Se etter norske gullstempler: 999, 916, 750, 585 eller 375. Platina har stempel 750pt.
  • Se etter utenlandske karat-stempler: 24k, 22k, 18k, 14k eller 9k.
  • Bruk smak- og luktesansen. Lukter eller smaker smykket metallisk, er det ikke gull.
  • Test om smykket er magnetisk – magnetiske smykker er ikke ekte gull.
  • Ta en syretest på gullsmeden, her får du også vite hvor gullprosent og karat

Oppsummering

Har du et gammelt smykke liggende som du ønsker å smelte om? Kanskje har du kjøpt et smykke i utlandet eller arvet noe du lurer på om er ekte? Uansett årsak, kan du alltid ta med smykker til gullsmeden for å få vite både gullprosent og om du har ekte vare.

Hvis du ikke vil bruke penger på en time hos gullsmeden, kan du gjøre undersøkelser hjemme. Har smykket enten norske eller utenlandske gullstempler? Er smykket magnetisk? Lukter eller smaker det metallisk? Stempler er en god indikasjon på ekte vare. Hvis smykket er magnetisk, lukter eller smaker metall, er det mest sannsynlig falskt.

 

 

Forfatter ludvig