Kjøpe gull i utlandet? Dette må du tenke på

ludvig
24.05.2021
191 Visninger

Gull er dyrt, og utvalget i Norge er ikke alltid like bra. Derfor er det mange som lar seg friste når de er på ferie, og kjøper forskjellige varer og smykker i gull. Men hvordan vet du om dette er ekte og hva må du passe på for ikke å bli lurt? Det skal vi gå nærmere innpå.

Det er ikke gull alt som glitrer – særlig ikke når du kjøper gull i utlandet. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe ekte gull i andre land, men det er også lettere å bli lurte av falske varer og kriminelle selgere. Nordmenn er godtroende, men når vi handler i utlandet må vi være på vakt.

Hvor kjøper nordmenn gull?

Når nordmenn kommer hjem med gull, er sjansene store for at de har vært i Tyrkia eller Egypt. Her er utvalget av gull stort og veldig tilgjengelig. I tillegg er dette populære reisemål for oss i Norge og mange kommer hjem med kofferten full av eksotiske varer.

KJøpe gull utlandet

Med kofferten full av gull er et velkjent uttrykk.

Dersom du planlegger å kjøpe gull i andre land, må du ta forholdsregler. Gull kan være billigere i andre land og det er mulig å prute. Men dersom du får et tilbud som er for godt til å være sant, er det mest sannsynlig nettopp det. Klarer du å prute prisen langt under hva selgeren originalt tilbydde, burde varsellampene begynne å lyse.

Husk at gull er en verdensvare og selv om prisen varierer veldig fra dag til dag, bør det ikke koster under 300 kroner for et gram. Ekte gull skal i teorien koste det samme uansett om du handler i Norge, Egypt, Tyrkia eller Italia. For rent gull, skal ikke prisen per gram være under 300 kroner.

Hvis du klarer å prute mye, er dette en god indikasjon på at gullvaren egentlig ikke er ekte. Bortsett fra pris, er det også andre faktorer du bør ta hensyn til. Det er mulig å gjøre en rask sjekk av gullet, dersom du er usikker på om dette er ekte vare eller ikke.

Hvordan sjekke gull i utlandet?

Det første du bør gjøre er naturligvis å se på prisen – er dette en realistisk pris for gullets vekt? Deretter kan du se etter stempler. Det er selvfølgelig mulig å fabrikkere et stempel, men sjansene for at varen er ekte dersom du finner de karakteristiske gullstemplene.

Videre kan du bruke dine egen luktesans. Falskt gull lukter ofte metallisk, noe ekte gull ikke gjør. Faktisk er ekte gull et metall som verken smaker eller lukter noen ting. Har varen en sterk eller svak lukt, er dette en indikasjon på at varen er uekte.

Studer også fargen til gullvaren. Falske varer har en tendens til å skinne ekstra mye, for å tiltrekke seg godtroende turister. Ekte gull har en mer matt farge enn falsk gull. Det er også viktig å merke seg at ekte gull i andre land, ikke alltid regnes som ekte gull i Norge. Dersom varen er under 14 karat (585), regnes det ikke som gull etter europeisk lovgivning.

kjøpe gull dubai

Dubai er en destinasjon hvor du kan finne billig gull.

Tips og råd når du kjøper gull i utlandet.

Er metallet særdeles hardt? Gull er et mykt metall som ikke blir hardt før det blandes med andre stoffer. Hvis metallet er veldig lett, gir misfarging på huden, er magnetisk eller lukter metallisk, er sjansene store for at varen dessverre ikke er ekte.

Hvis du har anledning, kan du gni en smykkelukt på varen. Falskt gull får en svakere farge dersom det gnikkes hardt mot kluter. En veldig sterk og skinnende farge er også et tegn på at du ikke holder en ekte vare.

Dersom du er usikker på om gullet er ekte eller ikke, lønner det seg å la være. Det er kjedelig å bruke mye penger på noe du ikke er sikker på, og det er heller ikke slik at du får mer gull for pengene i andre land enn i Norge. Den eneste forskjellen er at tilbudet ofte er bedre og større andre steder.

Hvordan sjekke om gullet er ekte hjemme?

Om du allerede har kjøpt gull i utlandet, kan du gjennomføre tipsene og rådene ovenfor. Du kan også smake på gullet – metallisk smak indikerer falskt gull. Ta gjerne med smykket eller varen til gullsmed for å få et endelig svar.

Hos gullsmeden vil du også få vite nøyaktig karat, noe som også kan være vanskelig å identifisere når du handler i utlandet. Velger du å kjøpe gull når du er på ferie, lønner det seg å være ekstra på vakt. Slik unngår du å bli lurt til å kjøpe falske varer.

 

 

Forfatter ludvig