Få best mulig gull pris

ludvig
13.05.2021
141 Visninger

Har du gullsmykker og ringer liggende som du ikke lenger bruker? Dette kan du selge og tjene penger på. Det er også mulig å smelte om gamle kjeder, dersom du ønsker å fornye gullet og skape nye minner.

Gullprisen vil variere, og dersom du har planer om å selge gullet ditt, lønner det seg å følge med på svingningene i markedet. I denne artikkelen tar vi deg gjennom hvordan du finner ut hva gullet ditt er verdt, hvorfor gullprisen endrer seg og hvordan du finner ut hvor karat smykkene dine er.

Gull pris i Norge

Prisen på gull endrer seg stadig. Det finnes ikke en fast sum per kilo eller gram, men du kan bruke kalkulatorer på nett som gir deg en veiledende kilopris. Men for å finne ut den nøyaktige prisen av gullet ditt, er det ikke bare vekten som spiller en faktor. Her vil også karat være viktig.

Jo mer karat gullet ditt er, desto mer faktisk gull består smykket av. Du kan som regel finne et stempel på smykker og varer av gull, som gir deg en indikasjon på hvor mye gull varen består av. Her vil de mest vanlige stemplene være 585 og 750.

I utlandet er det mer vanlig å merke smykker med karat, men i Norge bruker vi promille, eller tusendel. Hvis smykket ditt er stemplet med 750, betyr dette at smykket er 750/1000 gull. Resten er legeringsmetaller.

Dersom du er usikker på hvor mye karat gullet er, kan du ta det med til en gullsmed. Her brukes det en prøvestein som skraper av litt av gullet. Deretter blir det utført en syretest. Gull lar seg ikke påvirke av syre og jo sterke syre varen tåler, desto høyere andel er av gull.

Hva er gullet mitt verdt?

Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva gullet ditt er verdt akkurat nå. Dette avhenger nemlig av karat, vekt og gullpris. Prisen på gull endrer seg fra dag til dag, og følger gullprisen. Denne blir igjen påvirket av verdensøkonomien, men vil alltid følge en internasjonal standard.

Dersom markedet føles utrygt, vil investorer kjøpe større mengder gull. Dette fører til at gullprisen øker, og dine smykker vil ha en høyere verdi. Men en uro i markedet kan også føre til at investorer heller satser på aksjer og eiendom, og da synker etterspørselen etter gull samme med prisen.

Tjener jeg penger på å selge gull?

Dersom du har planer om å selge gull som er kjøpt hos en gullsmed, kan du risikere å tjene mindre enn det du kjøpte varen for. Hvis du for eksempel har kjøpt et gullsmykke, er det ikke bare gullet du betaler for. Du betaler også for merket, design, gullsmedens arbeid og andre kostnader.

Men hvis du sitter på gullsmykker du aldri bruker, vil du naturligvis tjene mer på å selge dem enn å ha dem liggende. På nett kan du enkelt sjekke hvor mye gullet ditt er verdt, så lenge du vet vekten og karat. 585 tilsier 14 karat og 750 tilsier 18 karat, dette er de mest vanlige stemplingene i Norge.

Det er også mulig å gå på gulljakt i Norge, men det vil naturligvis ta tid før du finner nok gull til å skape en fortjeneste. Har du derimot tålmodighet og tid til å vaske gull langs elver og vassdrag, kan du finne mindre gullkorn som kan smeltes om eller selges.

Du trenger ikke oppbevare gull i en oppbevaringsboks.

Smelt om gull

Hvis du har smykker du ikke bruker, og du ikke føler du får nok igjen for å selge dem, kan du alltid smelte dem om. Gamle gullringer, gullsmykker og gifteringer kan smeltes om til noe nytt, og det er mulig å tilføye nye perler, stener og diamanter.

De fleste gullsmeder vil også supplere dersom du ikke har nok gull til å få ønsket vare. Prisen vil naturligvis stige noe. Dersom du har nok gull vil du kun betale for arbeidskostnader. Sammenlign gjerne prisene hos forskjellige gullsmeder, til du finner en sum du er fornøyd med.

Når er det best å selge gull?

Det er nærmest umulig å forutse når gullprisene synker og stiger. Det vi kan si er at prisen på gull holder seg noenlunde stabil, men kan få en øking dersom etterspørselen blir ekstra stor. Det beste du kan gjøre er å bruke en kalkulator og følge med på markedet.

Når verdensøkonomien er ustabil, vil som regel gullprisen øke. Men det er kun en kalkulator som kan gi deg en fast sum. Disse finner du på nett og de er helt gratis. Sørg bare for at de følger den internasjonale standarden og gullprisen nøyaktig.

 

 

Forfatter ludvig