Gullfunn: Slik tar du vare på gullsmykker

ludvig
12.05.2021
85 Visninger

Gullsmykker er en flott og minnerik gave å gi i spesielle anledninger. Enten det er til en dåp, konfirmasjon, 18årsdag, bryllupsgave eller til deg selv – gullsmykker er tidløse. Men for at gullsmykker skal vare livet ut, må du også ta godt vare på dem.

Det er viktig å ta godt vare på smykker, men du må også oppbevare dem og vedlikeholde dem riktig for at de skal vare. Har du et smykke eller en ring i ekte gull? De krever heldigvis ikke for mye stell og vedlikehold. Vi gir deg alt du trenger å vite om vedlikehold av dine gullfunn.

Vask og stell av gull

Det finnes mange typer gull og i dag ser vi at både hvitt gull og roségull konkurrerer med de klassiske gult gull-smykkene. Uansett hvilken type gull du har, krever de et likt nivå av stell og vedlikehold. Gullet i seg selv er svært motstandsdyktig, men blir ofte utsatt for en rekke elementer i løpet av dagen.

Hvis du bruker gullsmykket til hverdags, blir det utsatt for både svette, sminke, skitt, sminke og kremer. Dette er ikke nødvendigvis skadelig i seg selv, men det kan gjøre smykket mattere og mørkere enn det opprinnelig var. For lett vedlikehold bør du vaske smykket regelmessig.

Bruk litt varmt såpevann for å fjerne rester av skitt fra smykket. Dersom gullet er svært tilgriset, kan du med fordel tilsette et par dråper salmiakk i vaskevannet. Dette vil oppløse mye av skitten. Det er også mulig å kjøpe tilpasset rensemidler hos din valget gullsmed.

Av og til krever gullsmykket en dypere rengjøring, og da kan du bruke en myk børste for å fjerne eventuell skitt og sminke. Børst smykket forsiktig og skyll det med lunkent såpevann. Du tørker enkelt smykke med en myk bomullsklut.

slitasje gull

Pass på gullringen når du vasker hendene

Unngå slitasje på gullsmykker

Etter hvert vil gullsmykket bli påført slitasje. Dette avhenger naturligvis av hvor ofte du bruker smykket. Hvis du har et gullsmykke eller en ring med stener, er det viktig at du tar dette til jevnlig kontroll, slik at du gir det mest mulig levetid.

Løse stener er vanskelig å oppdage på egenhånd, og vi merker som regel ikke at stenen er løs før den har falt ut. For å unngå at du mister stenen eller at smykket ryker, bør du levere det til en kontroll hos din nærmeste gullsmed. Sørg for at gullsmeden er autorisert.

Under en kontroll kan du også få hjelp til rengjøring og vedlikehold. Dersom smykket eller ringen din består av en diamantstein, anbefales det at du tar det med til kontroll rundt én gang i året. Har du fått smykket i gave? Noter ned hvilken forhandler smykket er kjøpt hos. Mange tilbyr nemlig en gratis rens og kontroll til kunder som har fått smykket i gave fra dem.

Slik oppbevarer du gullsmykker

Det lureste du kan gjøre for å minimere slitasje og skitt, er å oppbevare gullsmykket riktig. Selv om gull er motstandsdyktig, er det også et relativt mykt metall. For å unngå at smykket utsettes for skader og riper, bør det derfor holdes adskilt fra andre smykker, ringer og øredobber.

Når gullsmykket ikke er i bruk, anbefales det at du pakker det inn i et mykt stoff. Her kan du også benytte deg av plast og silkepapir. Grunnen til dette er at du holder smykket borte fra riper, samtidig som det ikke blir utsatt for unødvendig mye luft.

Er du en av dem som legger smykket fra deg på badet når du legger deg? Ved å oppbevare gull åpent på et bad, blir det utsatt for mye fuktighet. Dette er ikke farlig, men det vil føre til raskere misfarging. For å unngå dette anbefales det at smykket heller blir oppbevart på soverommet.

Gullsmykker med perler

Perler bør brukes med jevne mellomrom for å bevare glansen. Dette er nemlig et organisk materiale, og du kan risikere at perlen «tørker ut», dersom det ikke oppbevares rett. En perle vil trekke til seg hudens fuktighet, og bør oppbevare i silke, adskilt fra andre smykker og mørkt.

For å unngå at kosmetiske produkter som sminke og kremer ødelegger perlen, bør disse gullsmykkene tørkes av etter bruk. Styr unna kjemiske midler dersom du skal rense perlen, og forhør deg gjerne med en gullsmed om passende rengjøringsprodukter. Igjen er det lurt å gå til en årlig kontroll for pleie, rens og vedlikehold.

Oppsummering

Et gullsmykke kan vare deg livet ut, dersom du setter av litt tid til pleie og kjærlighet. Vær ekstra oppmerksom på gullsmykker med diamanter, perler og stener – uansett om disse er syntetiske eller ekte.

Et gullsmykke er et gullsmykke, og skal behandles likt. Forhør deg med din nærmeste gullsmed om hva ditt smykke trenger. Slik får du et gullfunn som gir glede år etter år.

 

 

Forfatter ludvig