Hvor finner man gull i Norge

ludvig
24.05.2021
168 Visninger
gull norge finne lete

Ønsker du å dra på din egen skattejakt? Noen kjøper gull hos gullsmeden og hos forhandler, andre foretrekker å jakte etter det edle metallet ute i naturen. Det finnes mange steder i Norge som er kjent for å skjule skatter, både i Nord, Sør, Vest og Øst.

De største gullgruvene i verden, befinner seg i Sør-Amerika, Sør-Afrika, Australia og Kina. Dette betyr likevel ikke at det ikke finnes gull i Europa og Norge, det er bare mindre mengder og ikke like tilgjengelig. Du kan gå på din egen gulljakt, så lenge du vet hvor du skal se.

gullgraving i utlandet

Gullgraving var populært på 1800-tallet.

Vi gir deg alt du trenger å vite om gullvasking og gullgraving i Norge. Det er stor forskjell på hvor du finner klumper og flak, og hvilke steder som gir resultater og ikke. Det sies som regel at «Gull er der du finner det», men det har også forekommet funn av gull på mindre steder.

De mest vanlige plassene for gullutvinning i Norge, er Bømlo, Eidsvoll, Svartdal og Bindalen. Men det er også mulig å finne gull langs Finnmark sine mange elver. Gullgruvedriften startet allerede i 1758 her til lands, og siden den gang har hobbyen vokst blant privatpersoner.

Hvordan finne gullklumper?

Alle som jakter på gull, har en drøm om å finne de store klumpene. En ubehandlet gullklump er verdt mye, men det dessverre sjeldent vi gjør slike funn her til lands. Det er derimot ikke umulig, og det er flere som har hatt lykken med seg og funnet virkelig verdifulle klumper gull.

Større gullklumper befinner seg som regel i berggrunn og i fast fjell. Her er Bømlo et godt eksempel, et sted som er kjent for å gi resultater til de som jakter. Men dersom du leter i løsmasse, vil sjansene for å finne klumper minke. Her finner du som regel mindre flak med gull, og det er svært sjeldent at klumpene viser seg her.

Gull klump

Du finner neppe denne størrelsen i Norge.

Gullgraving i Norge

Som nevnt startet den første gullgruvedriften i Norge på 1700-tallet. I Eidsvoll ble det funnet synlig gull i 1758, i en av de gamle gruvene til Odalen kobberverk. Siden den gang har mange jaktet på sitt eget gull, gjerne med den klassiske pannevasking-teknikken langs bekker og elver på Finnmarksvidda.

Gull finnes i naturen, både i løs og fast form. Selv om mange ønsker seg en gullklump, er det betydelig lettere å utvinne løst gull. Selv om det finnes store og mindre mengder gull over hele landet, er det ikke alltid like enkelt å få tak i det.

Hvordan finne gull?

Dersom du leter etter fast gull i fjellet, er det viktig å huske på at dette vanligvis er finfordelt. Det vil dermed være vanskelig å få øye på gullet for det blotte øyet. Selv om fjell og berg kan inneholde mye gull, kreves det store ressurser for å utvinne dette. Som regel innebærer dette sprenging, for deretter å jakte på synlige gullkorn i de gjenværende løsmassene.

Den vanligste formen for gulljakt i Borge, er å vaske grus og sand fra elver og bekker. Dette er en teknikk som skiller gylne sandkorn fra grusen. Selv om dette krever mye arbeid og kan ta tid, er det mulig å gjøre en fortjeneste på de små gullkornene.

Særlig i Finnmark er det mulig å finne gode mengder gull i elveleier og vassdrag. Dette skyldes den geologiske sammensetningen til området. Hvis du skal reise til Finnmark, anbefales det å sjekke ut områdene som ligger sør for Karasjok. Her har tidligere gullgravere gjort store funn.

Hvordan finne fast gull?

Hvis du er på utkikk etter fast gull, skal du se etter metallet som ligger mellom bergvegger. Bindalen i Nord Trøndelag er kjent for å ha mye fast gull. Det samme gjelder Svartdalen og Bømlo. Men det kan være vanskelig å utvinne denne formen for gull, da berg-eierne og kulturminneloven kan komme i veien.

Om det er fast gull du er på jakt etter, kan det lønne seg å først se i elver og vassdrag. Gull oppstår ikke bare naturlig i vann, men havner der etter å ha slitt seg løs fra berg og fjell. Om det finnes løst gull i et vassdrag, er det som regel fast gull i samme området.

Oppsummering

Det er fullt mulig å finne både løst og fast gull i Norge, men det krever tid og tålmodighet. Det er viktig å sørge for at du ikke utvinner i strid med kulturminneloven og berg-eierne, dersom du jakter på fast gull.

Som nybegynner lønner det seg å starte med løsmasser i bekker, vassdrag og elever. Selv om gullmengden er mindre, er det fortsatt mulig å gjøre mindre fortjenester og lære seg mer om hvor nærmeste kilde til fast gull kan befinne seg.

Kul video om gullgraving i Senja:

Forfatter ludvig