Kan jeg finne gull i Norge?

ludvig
24.05.2021
154 Visninger

Ønsker du å legge ut på gulljakt i Norge? Alle kan finne gull, så lenge de leter lenge nok. Norge er ikke et land som er kjent for de største gullfunnene, men det er absolutt mulig å finne gull både i berg, fjell og vassdrag.

Å lete etter gull er en spennende, men tidkrevende hobby. Du må ha is i magen og belage deg på at du ikke finner jackpoten med det første. Men dersom du er tålmodig, vet hvor du skal lete og vet hvordan du skiller gull fra andre mineraler, er det mulig å gjøre en liten fortjeneste.

Hvor finner jeg gull i Norge?

Gull finnes over alt, men det lønner seg å høre på det kjente ordtaket fra hobby-miljøet: «Gull er der man finner det». Gull befinner seg naturlig i fjell og berg, men det er vanligvis å finne gull i vassdrag og elver.

Gull oppstår ikke naturlig i vann, men havner der som et resultat fra bekker som drar det med seg. Hvis du finner gull i løsmasser, er sannsynligheten derfor stor for at det også finnes gull i fjellene rundt vannet.

I Norge har vi flere steder som er kjent for å gi gull-resultater. Her kan vi nevne de mange elevene på Finnmarksvidda, sør for Karasjok. Eidsvoll og Bømlo er også steder som er kjent for sine gullfunn. Videre finnes det også gull i Svartdal, Bindalen, og andre områder i Norge.

På Bømlo og i Eidsvoll finner vi ofte de største gullklumpene, men her må du jakte på gull i tråd med bergeier og kulturminnelovene. I Finnmark er det mange som vasker etter gull i bekker, elver og vassdrag.

finne gull

Hvor mye tjener jeg på å finne gull?

Gull er et verdifullt mineral, men ikke få gullfeber helt enda. Hvis målet ditt er å tjene penger, finnes det andre hobbyer som er mer lukrativ. Sammenligner vi hvor mye tid du bruker på å finne gull, med det du får igjen, er ikke dette en hobby som lønner seg økonomisk.

Det er likevel mulig å gjøre mindre fortjenester på å selge gull, særlig om du finner de sjeldne og verdifulle gullklumpene. Likevel er sjansene større for at du finner mindre gullkorn langs elver og vassdrag. Disse kan du naturligvis selge, eller smelte om til en fin ring eller et smykke. Men det er viktig at du vet hvordan du identifiserer gull.

Hvordan ser gull i naturen ut?

Mange får «gullfeber» når de tror de har gjort et skikkelig funn, men ikke ta gleden på forskudd. Som det gamle ordtaket sier: «Det er ikke gull alt som glimrer». I Norge har vi to gullglinsende mineraler, eller materialer, som kan ligne mye på gull – selv for de erfarne.

Kråkegull, narregull eller pyritt glinser på lik linje med gull. Det samme gjør kobberkis som ofte forveksles med det verdifulle mineralet. Hvis du er usikker på hva du har funnet, har vi noen gode huskeregler som er verdt å ta med seg på skattejakten.

Sjekk om mineralet du har funnet flyter i vannet. Gull er nemlig ganske tungt, selv om det er mykt, og vil ikke flyte. Ta gjerne mineralet opp og tørk det godt. Blir mineralet brunt når du har tørket av det? Da er det mest sannsynlig ikke gull.

Ta mineralet både i solen og skyggen. Glinser det uansett lys? Da er sjansene store for at du faktisk har funnet gull. Pyritt, kobberkis og andre glimrende materialer skinner nemlig ikke i skyggen, bare i solen. Formen trenger du ikke å tenke på, da gull ikke har en bestemt form.

Gullgraver i Norge

I Norge har vi gull både i løs og fast form. Det er mest vanlig å lete etter løst gull, da dette er mye lettere å utvinne. Selv om fjellet sitter på større mengder gull, er dette så finfordelt at kan være vanskelig for oss å få øye på det.

I tillegg kreves det store ressurser å få ut metallet fra fjellet. Sitter du inne med et ønske om å jakte på eget gull, anbefaler vi deg at du starter med løsmasser. Her kan du vaske sand og grus for å skille ut gylne gullkorn. Det tar naturligvis tid og krever en innsats, men jobben kan gi mindre fortjenester dersom du er tolmodig.

Norge er ikke kjent for å de største gullgruvene i verden, men det finnes mange som har gjort bemerkelsesverdige funn her til land. Gullgruvene våre er ikke like tilgjengelig og ikke like store som i andre deler av verden, men dersom du vet hvor du skal lete, er det fullt mulig å treffe jackpoten.

 

 

Forfatter ludvig