Hvorfor velge hvitt gull?

ludvig
24.05.2021
97 Visninger
hvitt gull

Hvitt gull er en populær type gull som brukes i både halskjeder, armbånd, ringer og klokker. Dette er ikke et naturlig metall som finnes i naturen, men en legering. Hvitt gull ligner på sølv, grunnet en hvite lyse fargen.

Selv om hvitt gull og sølv har sine likheter utseendemessig, er det naturligvis mange aspekter som skiller metallene. Her får du alt du trenger å vite om hvitt gull, hvorfor du bør velge denne legeringen og hvordan du tar vare på hvitt gul slik at det holder seg i år etter år.

Hva er hvitt gull?

Hvitt gull er som sagt ikke noe som finnes i naturen. Denne typen gull blir skapt ved å legere gull, sølv og ofte palladium. Rent gull har en karakteristisk gul farge, men denne forsvinner når du velger hvitt gull. Den opprinnelige fargen er dog ganske sterk, og det kreves en behandling for å få gullet helt hvitt.

Denne behandlingen, eller prosessen, kalles rhodinering. Dette er en galvanisk behandling som fungerer som et belegg på gullet. Her blir platina-metallet rhodium lagt over smykket, på samme måte som ved forgylling eller forsølving.

Hvordan ta vare på hvitt gull?

Smykker og ringer blir utslitt med årene, men når det gjelder hvitt gull må du passe ekstra på. Etter hvert vil nemlig rhodiumet slites vekk og smykket blir mindre hvitt enn ved det opprinnelige kjøpet. For å bevare den karakteristiske fargen, anbefales det derfor at du rhodinerer det igjen med jevne mellomrom.

Hvor ofte denne prosessen bør gjøres, avhenger av hvor mye du bruker smykket. Det anbefales at du rhodinerer hvitt gull enten årlig eller semi-årlig, slik at den flotte hvite fargen bevares. Dette kan du gjøre hos din lokale gullsmed.

Hvorfor velge hvitt gull?

Mange synes at sølv og hvitt gull ligner, og dette stemmer. Fargenyansen er ganske lik, så det er ikke uvanlig at kjøpere titter på sølv-alternativer når de egentlig vil ha hvitt gull. Men metallene er svært ulike. Sølv slites for eksempel mye raskere ut enn hvitt gull.

I noen tilfeller kan sølv være et greit alternativ, men dersom du skal kjøpe gifteringer eller en forlovelsesring, vil hvitt gull være det beste alternativet. For smykker og ringer som skal vare livet ut, vil hvitt gull være anbefalt.

Du kan enkelt identifisere hvitt gull, da dette stemples på lik linje som gult gull. De mest vanlige stemplene er 14k, 18k, 750 og 585. Hvitt gull krever naturligvis også mer vedlikehold, slik at du det tynne laget med rhodium ikke forsvinner. Men du får et smykke med lengre levetid og en mer luksuriøs følelse.

Hvorfor er hvitt gull dyrt?

Det er ingen hemmelighet at gull og smykker generelt er dyrt. Men mange stusser når de sammenligner prisen på gult gull og hvitt gull, for her er sistnevnte som regel hakket dyrere. Dette finnes det flere grunner til.

Hvitt gull inneholder vanligvis en grad av palladium. Dette er et av de dyreste metallene som finnes i verden. I tillegg må smykket ilegges et belegg å bli rhodinert. Denne prosessen kan også være med på å øke prisen.

hitt gull palladium

Palladium er et sjeldent metall

Hvordan vedlikeholde hvitt gull?

Hvitt gull skal vedlikeholdes på samme måte som andre typer gull. Den eneste forskjellen er at du må få smykket rhodinert med jevne mellomrom. Etter hvert vil det tynne laget slites ned, men det vil også samle seg skitt på smykket.

Sminke, svette, kremer og bakterier er med på å matte ned fargen og dette kan du med fordel fjerne. For å rense smykker av hvitt gull, kan du enten bruke spesiallagde rensemidler som kjøpes hos gullsmed, eller bruke lunkent vann, såpe og salmiakk.

Kok opp vann og la dette kjøle seg ned, før du tilsetter noen dråper salmiakk og Zalo. Legg deretter smykket i såpevannet og bruk en myk børste for å fjerne skitt. Her anbefales det myke tannbørster, og pass på at du ikke gnikker for mye.

Deretter kan du skylle smykket i rennende vann, og tørke det godt. Igjen er det viktig å være forsiktig med tørking, og det er mulig å bruke en hårføner dersom du vil unngå skjolder. Det er viktig å merke at metaller som sølv og gull tåler en del, men dette gjør derimot ikke perler, stener og diamanter.

For diamanter anbefales det å bruke pussemidler kjøpt hos gullsmed, men dette er det ikke alle typer perler og stener som tåler. Skal du vaske perler, må du være forsiktig og gjerne forhøre deg med forhandleren. Med riktig stell og vedlikehold, vil smykket vare deg livet ut.

 

 

Forfatter ludvig