Hvordan få interiør som kjøkkenstoler til å se ut som gull?

22.01.2023
62 Visninger

Det er mange som elsker fargen av gull og vil gjerne ha møbler av dette edle materialet. Men hva med oss som ikke har råd til ekte kjøkkenstoler laget av gull? Da kan du finne et sett med vanlige kjøkkenstoler laget av enten metall eller treverk, og deretter kan du bruke spraylakk for å få den samme vakre fargetonen. Her skal vi gå gjennom prosessen for både metal og treverk slik at du kan få gylne møbler hjemme i stuen, kjøkkenet og på soverommet!

Slik bruker du spraymaling på tremøbler

For å få et godt resultat er det viktig at du følger prosessen nøye når du skal spraylakkere møbler. Følg trinnene nedenfor nøye slik at du får utfallet du ønsker deg:

 • Forbered møblene: Først må du klargjøre møblene ved å rengjøre dem grundig for å fjerne støv, fett og smuss. Hvis møblene har gamle lakk eller maling, bør du også slipe eller skrape dette av.
 • Puss møblene: Etter at møblene er rengjort, bør du pusse dem med fint sandpapir for å jevne ut overflaten. Det er viktig å pusse med kornstørrelse 120-220 for å få en jevn overflate.
 • Rengjør møblene: Når du er ferdig med sanding, bør du rengjøre møblene igjen for å fjerne støv. Bruk en klut eller en støvsuger for å fjerne støvet.
 • Påfør grunning: Påfør en grunning på møblene for å få bedre feste for malingen. La grunningen tørke i minst 2 timer før du går videre til neste trinn.
 • Påfør spraymalingen: Når grunningen er tørr, kan du begynne å påføre spraymalingen. Hold flasken ca 20-25 cm fra møblene mens du sprayer, og spray i jevne, sirkulære bevegelser. Påfør flere lag med maling etter at hvert lag er tørt.
 • La møblene tørke: La møblene tørke i minst 24 timer etter siste lag med maling.

Til slutt kan du legge et tynt lag med lakk for å beskytte møblene mot slitasje og vær. Det er viktig å arbeide i et godt ventilert område, og å bruke verneutstyr som åndedrettsvern og hansker. Dette er kanskje tidkrevende, men allikevel mye billigere enn om du faktisk skulle kjøpe møbler av gull ut i fra dagens priser.

Video for spraylakkering av møbler

Spraylakkering av metallmøbler

For å få best mulig resultat på metallmøbler er det viktig å bruke grovere sandpapir for å få en bedre heft i metallet. Gjør du det riktig vil du ikke oppleve at fargen flasser av og varer i mange år fremover. Her er prosessen for metallmøbler:

 • Forbered møblene: Det er viktig å fjerne støv, fett og smuss fra overflaten p metallet før du begynner å male. Bruk en metallrens eller en mild såpe og varmt vann for å fjerne eventuelle rustflekker eller annen forurensning. Tørk deretter møblene tørr.
 • Puss møblene: Etter at metallet er rengjort, bør du pusse dem med fint sandpapir for å jevne ut overflaten. På metall bør du også bruke sandpapir med kornstørrelse 120-220 for å få en jevn tekstur som vil gi heft til malingen.
 • Rengjør møblene: Når du er ferdig med pussing, bør du rengjøre møblene igjen for å fjerne støv. Bruk en fuktig klut og la metallet tørke.
 • Påfør grunning: Påfør en grunning på møblene for å få bedre feste for malingen. La grunningen tørke i minst 2 timer før du går videre til neste trinn.
 • Påfør spraymalingen: Når grunningen er tørr, kan du begynne å påføre spraymalingen. Hold flasken ca 20-25 cm fra møblene mens du sprayer, og spray i jevne, sirkulære bevegelser. Påfør flere lag med maling etter at hvert lag er tørt.
 • La møblene tørke: La møblene tørke i minst 24 timer etter siste lag med maling.
 • Til slutt kan du legge et tynt lag med lakk for å beskytte møblene mot slitasje og vær.

Det er viktig å arbeide i et godt ventilert område, og å bruke verneutstyr som åndedrettsvern og hansker. Det er også viktig å sjekke at spraymalingen er beregnet for metall, og å følge instruksjonene på sprayboksen.

Er det enklest å jobbe med treverk eller metall?

Det er både fordeler og ulemper med å spraylakkere både tremøbler og metallmøbler. Begge metodene kan gi gode resultater, men det avhenger av hva som er enklest og gir best resultat over tid avhenger av flere faktorer. Den største ulempen er nok at du ikke får den samme verdiøkningen som gull – men dette er vel selvsagt.

Å spraylakkere tremøbler kan være en enkel og effektiv metode for å forandre utseendet på møblene dine. Det kan være lett å få et jevnt og profesjonelt resultat, og treverket gir godt feste for malingen. Men, det krever forarbeid som sanding, rengjøring og grunning for å få et best mulig resultat.

På den annen side, å spraylakkere metallmøbler kan være litt mer komplisert. Rengjøring av metallmøblene kan være mer tidkrevende, og det kan være vanskeligere å få et jevnt resultat. Men, metallmøbler er vanligvis mer motstandsdyktige mot slitasje og vær, og kan derfor ha en lengre levetid enn tremøbler.

I begge tilfeller, det viktigste er å forberede møblene godt, bruke kvalitetsmaling og å la malingen tørke ordentlig før bruk. En god vedlikehold kan også bidra til å forlenge levetiden på møblene.

Forfatter