Derfor har NFT kunst blitt så populært

sebastian
05.05.2022
53 Visninger

Hvis du har fulgt litt med i mediene det siste året, så har du helt sikkert fått med deg noe om NFTs. Det er kanskje ikke så lett å forstå helt hva en NFT er, annet enn at de har fått mye oppmerksomhet, og at de kan selges til helt svimlende priser. Her skal vi ta en kort titt på hva NFT kunst er, hvorfor det har blitt så populært, og ikke minst noen ufattelige NFTs som har blitt solgt.

Hva er NFTs?

Kort forklart så er NFT kunst, eller bare NFTs, Non Fungible Tokens, som er grunnen til at de har fått navnet sitt også. Disse er ulike gjenstander som ikke kan repliseres eller kopieres, og som tilegnes en særlig eier. For å knytte det til et mer håndfast eksempel, så kan man se på en t-skjorte. Den kan masseproduseres og kopieres til å bli helt lik. Det samme gjelder et kronestykke. Hvis du har en krone, som du bytter inn i en annen krone, så har du verken mer eller mindre penger enn du startet med, du har akkurat det samme. Skaffer du deg derimot et kjent maleri, eller en signert fotballskjorte, så er denne helt unik, og kan aldri produseres helt likt.

NFTs kan knyttes til det aller meste, for å gjøre noe unikt og egen eid. Som oftest blir det forbundet med kunst, gjerne digital kunst. Du har kanskje sett de kjente apene som er tegnet digitalt i ulike livssituasjoner. Folk som er særlig interessert i NFTs, kryptovaluta, digital kunst og lignende, kjøper NFTs fordi de da kan ha eierskap over digitale objekter. Mange samler også på slik kunst, eller selger det videre for å tjene profitt.

Kjent NFT kunst oppgjennom

Noen mennesker er altså så interessert i NFTs, at det betaler dyre dommer for å eie dem. Den dyreste NFTen som noensinne har blitt solgt heter “The Merge”, og ser ut som en avbildning av månen. Det ble laget av en kunstner som går under pseudonymet Pak. Kunstverket ble solgt for hele $91.8 millioner, som tilsvarer over 855 millioner norske kroner. Da snakker vi dyr kunst! For å sammenligne ble kunstverket “Nymphéas en fleur” av Monet solgt for ca. 794 millioner kroner, altså et par millioner mindre!

Etter Pak på listen finner vi den nå svært kjente kryptokunsteneren Beeple, som har laget NFT verket ved navnet “The First 5000 Days”. Bildets navn kommer av konseptet bak kunstverket, som man kan se at er en sammensetning av mange små bilder. det er en collage av 5000 individuelle bilder som ble tatt en dag av gangen i over mer enn tretten år fra 2007 til 2020. Dette ble solgt for over 651 millioner kroner. Vi har også noen norske NFT kunstnere. Bjarne Melgaard er mannen bak “The Lightbulb Man”, og han har solgt digital kunst for mer enn 10 millioner kroner. Dette virker kanskje ikke så mye i forhold til de store gutta som selger for hundretalls millioner, men er likevel ganske så imponerende.

Forfatter sebastian